INTERVJU – META ŠIMENKO

Hotel na Rakitni je daleč največja investicija v turizem doslej.

Občina Brezovica je od oktobra bogatejša za nov hotel ob rakiškem jezeru. Njegova lastnica Meta Šimenko je ob odprtju dejala, da se ne zgodi vsak dan, da človek odpira 3 milijone vredno investicijo. Zgodba s hotelom se je sicer vlekla kar dobra štiri leta, saj investitor projekta, podjetje Effekt iz Brezovice, ni dobil evropskih sredstev iz skladov za razvoj turizma pri ministrstvu za gospodarstvo. Tako je moralo samo pridobiti ves potrebni denar. Sicer pa ima Šimenkova glede širitve ponudbe v hotelu še veliko idej, saj namerava v hotelu do spomladi urediti wellnes center, fitnes, ordinacije alternativne medicine, izobraževanja ter učenje tujih jezikov. Trenutno pa se ukvarjajo predvsem z organizacijo silvestrovanj. Da bo hotel nedvomno dvignil standard Rakitne, se strinja tudi župan Metod Ropret, nenazadnje pa nov hotel pomeni tudi nova delovna mesta v kraju. Šimenkova je na odprtju hotela dejala, da je to eden najsrečnejših dnevov v njenem življenju, poleg rojstva hčerke in sina, seveda. Kaj vse pa nam je še zaupala, si preberitev intervjuju.

Koliko časa sta potrebovali za gradnjo novega hotela?

29. oktobra letos, malo pred slovesnim odprtjem, sem dobila uporabno dovojlenje za hotel na Rakitni in zame je bil to zelo pomemben dogodek, saj investicije vredne približno tri milijone evrov ne delaš vsak dan. Gre za štiriletno delo, pa še par let bo potrebnih da odplačam kredite. Leta 2006 sem dobila gradbeno dovoljenje in gradnja do tretje faze je bila končana še isto leto. Na nepovratna sredstva nisem mogla računati, zato sem se morala sama boriti za celotno investicijo. 2007 in 2008 so bila leta pridobivanja sredstev, v tem času pa sem zamenjala tako izvajalca kot tudi nadzornika. Leta 2009 smo začeli delo z novo ekipo, v kateri je vladalo stoodstotno zaupanje. Z novo ekipo smo korektno sodelovali, vsa dela so bila opravljena zelo kvalitetno in v rokih. V letu 2010 sem dobila nepovratna sredstva od ministrstva za kmetijstvo in Agencije za razvoj podeželja. Sicer ni bilo veliko, vendar vsak evro pri tako veliki investiciji pomaga. Tako smo 29. oktobra slavnostno odprli pizzerijo in okrepčevalnico, kjer bomo organizirali tudi silvestrovanja in novoletne zabave. Do spomladi imamo v načrtu urediti tudi wellnes center, prenočevanja, fitnes, ordinacije alternativne medicine, izobraževanja ter učenje tujih jezikov in druge programe povezane z zdravim načinom življenja.

Boste svojim gostom ponudili še kako zanimivo storitev?

Za naše goste si v prihodnosti želimo organizirati tudi izlete. Najeli ali kupili bomo manjši avtobus, ki bo vozil po celi Sloveniji, tako da si bo lahko tuji gost, ki bo prenočeval v našem hotelu, v enem samem tednu ogledal celotno našo lepo deželo – od morja do Prekmurja. Ker je rakiška planota primerna za vse vrste športov in rekreacije, pa imamo v načrtu nakupiti tudi kolesa, ob hotelu pa že imamo urejene površine za igranje odbojke na mivki. Radi pa bi organizirali tudi jahanje konjev, skratka idej na področju aktivnega preživljanja prostega časa je veliko.

Nov hotel nenazadnje ponuja tudi nova delovna mesta v kraju.

Trenutno smo na zaposlili tri nove delavce: vodjo hotela, natakarja in čistilko, v načrtu pa imamo do spomladi zaposliti še dva natakarja in dva kuharja. Ob vikendih, ko je največja gneča, pa nam pomagajo študenti in študentke.

Kdaj pričakujete prve goste?

Spomladi aprila bomo intenzivno začeli z izvajanjem vseh hotelskih storitev, tako prenočevanjem, wellnessom in ordinacijami. Do spomladi pa se bomo posvetili predvsem trženju in promociji. Predstavljali se bomo na sejmih, tako doma kot v tujini. Vzpostavili bomo tudi novo spletno stran, kjer bodo lahko zainteresirani našli vse informacije. Prve rezervacije pa pričakujemo že januarja.

Se boste morda povezali tudi z Mladinskim klimatskim zdraviliščem?

Da, tudi v tej smeri smo že razmišljali. Menim, da bi bilo tovrstno sodelovanje zelo pomembno. Medtem ko bi bili otroci v zdravilišču, bi si lahko njihovi starši odpočili in se sprostili v našem hotelu.

Glede na to, da se bliža veseli december ter novoletne zabave in praznovanja, boste v hotelu kaj pripravili?

Trenutno pripravljamo novoletno ponudbo s pomocijskimi ugodnimi cenami. Organizirali bomo silvestrovanje z bogato kulinarično ponudbo in živo glasbo. Idealno za dobro zabavo zaključene družbe.

Komentarji obiskovalcev Rakitne in hotela so pozitivni. Vso podporo in zadovoljstvo ob novi investiciji je pokazala tudi občina Brezovica.

Ob tej priliki bi se rada zahvalila županu Metodu Ropretu za neprecenljivo pomoč. Zelo sem zadovoljna, da imam ob sebi ljudi, ki pametno razmišljajo in ki so znali preceniti, kaj ta investicija pomeni tako za Rakitno kot tudi občino Brezovica. Zame je Rakitna najlepši kraj na svetu, in trend v svetu je vedno bolj ´Nazaj v planinski raj´. Prihajajo denvi, ko bo v dolini megla, pri nas pa sonček, zato vabljeni v naš planinski raj.

Vesna Novak