Slavnostna otvoritev hotela – 29.10.2010

Slovesnost ob odprtju je potekala včeraj pri hotelu ob rakiškem jezeru. Kot je pojasnila njegova lastnica in direktorica podjetja Effekt, Meta Šimenko, je v sredo hotel uspešno prestal tehnični pregled, v petek tik pred odprtjem, pa je dobila še uporabno dovoljenje. Slavnostni trak je prerezala lastnica v družbi svojih otrok, odprtja pa so se udeležili tudi brezoviški župan Metod Ropret in drugi predstavniki občine, sodelavci podjetja Effekt, predstavniki izvajalcev del in nadzorniki. Občina Brezovica je tako dobila svoj prvi hotel, ki bo močno popestril turistično ponudbo na Rakitni in dvignil standard kraja.

V hotelu je deset sob, picerija, savne in še marsikaj, kar bo popestrilo bivanje v kraju. Arhitekt Slavko Gabrovšek je pojasnil, da je objekt dolg približno 60 metrov, visok pa štiri etaže, ki se prilagajajo terenu. Hotel je zasnovan tako, da je iz vsake etaže možen pogled na jezero, okoliške hribe in neokrnjeno naravo, ki je tudi glavna okoljska prednost tega objekta in njegove lokacije. V pritličju so prostori z javnim dostopom, lokalom in picerijo, v nadstropju pa je restavracija, ki je namenjena hotelskim gostom in gostom, ki jedo hrano po naročilu. V nadstropju in mansardi je razporejenih deset sob in apartmajev. V kletni etaži so pomožni prostori, glavne sanitarije za gostinski objekt, ki so tudi javno dostopne in pa pokrito parkirišče za goste hotela. Zgodba s hotelom na Rakitni sicer ni od včeraj. Investitor projekta, podjetje Effekt iz Ljubljane, se je pred leti prijavilo na razpis za evropski denar iz skladov za razvoj podeželja in turizma v odmaknjenih krajih, vendar na razpisu ni uspelo. Tako je moralo samo pridobiti ves potrebni denar, zaradi česar se je projekt zavlekel za nekaj let. Kot je še dodal Gabrovšek, so projekt zasnovali leta 2004, v vmesnem času pa je prihajalo do gradnje v posameznih fazah. Letos so zaključili z opremljanjem. »Glavna arhitekturna posebnost hotela je, da se primerno vključuje v okolico in da ni agresiven glede na druge objekte, ki tu že obstajajo. Kljub svoji velikosti je dovolj anonimen, da spada v to naravo,« je še dejal arhitekt.

Poleg številnih obiskovalcev, ki se v poletnih mesecih zaradi neokrnjene narave in prijetne klime radi zadržujejo ob rakiškem jezeru, so se hotela razveselili tudi na občini Brezovica. Župan Metod Ropret meni, da bo hotel močno popestril turistično ponudbo na Rakitni in dvignil standard kraja, v katerega se po njegovih besedah tudi sicer ves čas vlaga. »Rakitna je naša zaspana lepotica, ki jo bodo takšne investicije gotovo prebudile iz sna. Hotela ni potreboval le kraj, ampak celotna občina. Lani smo odkupili zemljišča okrog jezera, tako da ni več bojazni, da okolica jezera ne bi bila več v splošni rabi. V prihodnje bomo začeli tudi urejati parkirišča in spremno infrastrukturo. Mladinsko klimatsko zdravilišče na Rakitni, kjer poteka terapija s konji in ki je v občinski lasti, deluje vedno bolj uspešno. Končana pa je tudi cesta proti Cerknici, tako da vozniki na relaciji Rakitna-Cerknica vso pot vozijo po asfaltu,” je na odprtju o razvoju Rakitne dejal Ropret.

Rakitna v poletnih in zimskih mesecih zaradi svoje neokrnjene narave in prijetne klime privablja veliko izletnikov iz sosednjih krajev in prestolnice..Svojo ponudbo pa bodo z novim hotelom nedvomno razširili in z njim poskrbeli za boljše počutje obiskovalcev.

Vesna Novak